donderdag 27 juni 2013

Nóg meer uit het water

Die mosselen van gisteren smaakten naar meer. Geen probleem, want ik moet nog een aantal dingen maken deze week en het einde nadert met rasse schreden.
Één van de gerechten die Asterix had meegenomen was Bouillabaisse uit Massilia (Marseille).
Bouillabaisse is, net als heel veel bekende recepten, een maaltijd die ontstaan is uit pure armoe. De vissers uit de omgeving van de Franse zuidkust, verzamelden hun kapotte en niet voor de verkoop geschikte vissen en kookten daarmee hun inmiddels welbekende soep.
Een echt recept is er niet, men laat de kok vrij om het te maken, maar er zijn wel richtlijnen. Maar ook aan richtlijnen wil ik mij niet teveel houden en maak een Bouillabaisse niet van vis, maar van fruits de mer.


Ui, venkel, tomaat, aardappel, knoflook, limoen, peterselie, visbouillon of
vissoep, een wortel, olijfolie, witte wijn en natuurlijk zeevruchten.
Voor de rouille: mayonaise, paprika, een sjalotje en knoflook.
Voor de smaak zout en peper
Snijd voor de rouille de ingrediënten heel fijn
Mix ze goed door elkaar en laat ze staan
Snijd de rest van alle groente klein, de aardappel in schijfjes en halveer de limoen. Begin dan wat olie in een pan te verhitten en bak dan eerst de uien, dan de knoflook en dan de overige groente aan.
Blus af met de witte wijn als de groenten beginnen te verkleuren. Voeg zoveel wijn toe, totdat de groente onder de vloeistof staan. Breng aan de kook en kook gedurende 10 minuten. Voeg dan de vissoep toe en kook die ook 10 minuten of totdat de hardste groente of de aardappel beetgaar is. Voeg vervolgens de zeevruchten toe en laat deze warm worden.
Snijd de stokbrood in schijven en wrijf van elke schijf één kant in met knoflook. Laat dit enige tijd trekken, verwijder dan de knoflook en bak de ingesmeerde kant van het stokbrood krokant in wat olie/boter.
Schep de soep met veel van de inhoud in een bord. Leg er de gebakken stokbrood in, zodat ze al wat van de soep kunnen opzuigen en serveer de rouille erbij. Eet smakelijk
Uiteraard is ook dit recept weer terug te vinden op www.CooksUnited.nl. Makkelijker is het om deze link aan te klikken: Bouillabaisse van zeevruchten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten